Satulung

Comuna Satulung este situată în partea de sud – vest a judeţului Maramureş, în Depresiunea Baia-Mare şi este compusă din 7 localităţi: Satulung sat reşedinţă de comună, localitate rurală situată la o distanţă de 17 km faţă de Baia Mare, reşedinţa judeţului, Arieşul de Pădure, Fersig, Finteuşu Mic, Hideaga, Mogoşeşti, Pribileşti.

Suprafaţa teritoriului administrativ al comunei este de 6.850 ha.

Relieful este variat, însumând dealuri şi câmpie Comună este brăzdată de râul Someş, Valea Bârsăului, pârâul Poşta, Rachitisa, Valea Mare.

Prima atestare documentară a localităţii Satulung este anul 1405 când apărea sub numele de “HOZYFALW “. A făcut parte din domeniul de Chioar al fiilor lui Drag. În anul 1424 aparţinea de domeniul Beltiugului, proprietatea urmaşilor lui Drag. Din secolul al XVIII – lea localitatea trece în proprietatea contelui Teleky, ai căror urmaşi o stăpânesc până în anul 1908.

Agricultura şi creşterea animalelor deţin locul principal în economia comunei. Principalele culturi sunt: porumb, grâu, cartofi, legume, plante furajere.

Obiective turistice: Castelul din Satulung, Castelul din Pribileşti.

Castelul Teleki din Pribileşti-Satulung are o vechime de aproape 300 de ani şi a fost folosit ca şi reşedinţă de vară de către nobilul Geza Teleki. În anul 1897 a fost supraetajat şi modernizat în stil eclectic. Localitatea Pribileşti, unde este situat imobilul, este la o distanţă de 18 km de Baia Mare, fiind atestată documentar ca Pribylfalva în 1405, aparţinând domeniului Cetăţii Chioar şi deţinută de familia Dragffy. În a doua jumătate a secolului XVII-lea a fost donată de principele Apaffy lui Teleki Mihai. Castelul a rămas în familie până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. După război, familia Teleki a emigrat în străinătate şi nu se mai ştie nimic despre membrii acestei familii. În 1949, castelul a fost naţionalizat, iar în regimul comunist a avut întrebuinţări diverse (sală de baluri, sală de cinema, depozit pentru cereale, sediu al CAP).