Asuaju de Sus

LOCALITĂŢI APARŢINĂTOARE

  1. Sat ASUAJU DE SUS
  2. Sat ASUAJU DE JOS
Informaţii generale:

  1. An atestare documentară: 1391
  2. Relief: predominant şes şi deal
  3. Râuri principale: Pârâul Nou
  4. Cel mai apropiat spital: la Baia Mare, 51 Km (25 km de Cehu Silvaniei, jud Sălaj)
  5. Cea mai apropiată cale ferată: Ariniş, la 12 km de centrul de comună
Comuna Asuaju de Sus este situată în zona de sud-vest a judeţului Maramureş, la 45 km de Baia Mare, reşedinţa judeţului, în zona etnografică cunoscută sub denumirea de „Ţara Codrului”, în vecinătatea judeţelor Satu Mare şi Sălaj.

Cel mai vestit eveniment din ţara Codrului este, cu siguranţă, “Târgul cepelor”, manifestare care se desfăşoară pe un câmp între cele două Asuaje.

“Târgul” este mai vechi de 100 de ani, dar, în formă organizată, cel din 2007 a ajuns doar la ediţia cu numărul 37. Evenimentul are loc în prima duminică înainte de 14 septembrie.

Pe lângă comerţul cu ceapă care are loc în fiecare an, cei prezenţi se pot bucura de standuri cu mici şi bere, precum şi de concerte extraordinare susţinute ansambluri folclorice şi formaţii de muzică uşoară.

Cabana silvică Asuaj este amplasată în raza comunei Asuaju de Sus, la 5 km vest de centrul localităţii În raza Ocolului Silvic Ulmeni în U.P. II Asuaj u.a.73 A, Construcţia cabanei s-a realizat între anii 1992-1996 în imediata apropiere a vechii cabane de vânătoare, Bendis” care actualmente deserveşte bucătăria şi sala de mese.   În anii 2004 şi 2006 au fost executate lucrări de modernizare ale camerelor de baie şi s-a realizat sistemul de încălzire centrală.

Ocupaţiile tradiţionale sunt agricultura, pomicultură şi creşterea animalelor.