Oarţa de Jos

LOCALITĂŢI APARŢINĂTOARE

  1. Sat OARŢA DE JOS
  2. Sat OARŢA DE SUS
  3. Sat ORŢIŢA
Informaţii generale:

  1. An atestare documentară: 1391
  2. Relief: predominant deal
  3. Râuri principale: Oarţa
  4. Cel mai apropiat spital: la Baia Mare, 74 km şi la Cehu Silvaniei, 11 Km
  5. Cea mai apropiată cale ferată: Ulmeni, la 15 Km de centrul de comună
Comuna Oarţa de Jos este situată la 47 grade 27 min. latitudine şi 40 grade 50 min. longitudine, în partea de sud vest a judeţului Maramureş, fiind mărginită de comuna Băseşti la nord, com. Bicaz la vest, com. Hodod  la nord vest iar la est şi sud de oraşul Cehu Silvaniei(SJ).

Oarţa de Jos face parte din zona Codru, o zonă care se întinde pe teritoriul judeţelor Satu Mare şi Maramureş, de o parte şi de alta a munţilor Codru a căror altitudine maximă este de 669 m. fiind o ramură a munţilor Meseş.

Distanţa până la Baia Mare, capitala judeţului Maramureş este de 52 km, iar cel mai apropiat oraş este Cehu-Silvaniei (jud. Sălaj) aflat la o distanţă de 10 km.

Relieful comunei este specific zonei de deal cu o altitudine de 260-280 m.

Primă atestare a comunei Oarţa de jos datează din anul 1392 însă aceste locuri au fost locuite din cele mai vechi timpuri, descoperirile arheologice de pe teritoriul comunei scoţând la lumină obiecte datând din neolitic cu o vechime de peste 4 milenii.

Pe teritoriul comunei se află un complex arheologic situat între localităţile Oarţa de Sus şi Stremţ în locul numit, Ghiile Botii” unde s-au găsit 187 de dinari imperiali din perioada 68-161, emişi pe timpul împăraţilor Vitelius, Vespasian, Domiţian, Traian, Hadrian şi Antonius Pius, al şaselea tezaur ca importanţă descoperit în nord vestul Transilvaniei.

Acolo s-a descoperit un sanctuar care era frecventat de comunităţile din perimetrul satelor respective.

OBIECTIVE ISTORICE:

Biserica de lemn „Sf. Arhangheli”, sec. XVIII.

De asemenea în hotarul Oarţei de Jos s-a găsit un tezaur de monede de argint romane datând din sec. II – III d.Hr, actualmente expuse la Muzeul de Arheologie şi Istorie din Baia Mare.